Beograd

Smešten na ušću dve velike reke, Save i Dunava, Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi i posle Atine, najveća urbana celina na Balkanu.

Beograd je glavni grad Srbije i u njemu živi skoro 2 miliona stanovnika. Ima prvorazredni saobraćajni značaj kao evropsko čvorište, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar. U poslednjoj deceniji postao je i najvažniji centar biznisa zapadnog Balkana.

Beograd je prestonica srpske kulture, obrazovanja i nauke. U njemu je najveća koncentracija institucija iz oblasti nauke i umetnosti od nacionalnog značaja.

Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji, koja ima svoju autonomnu gradsku upravu. Njegova teritorija je podeljena na 17 opština.

Istorija

Beograd, grad veoma burne istorije, jedan je od najstarijih u Evropi. Njegova istorija traje punih 7000 godina. Prostor oko velikih reka Save i Dunava bio je naseljen još u paleolitskom periodu.

Najstariji arheološki nalazi sa njegovog područja sežu u peti milenijum pre nove ere. Pripadnici keltskog plemena su osnovali Singidunum u 3. veku pre nove ere, dok prvo pominjanje Beograda datira iz 878. godine. Tokom svoje duge i burne istorije, osvajalo ga je 40 armija, a 38 puta je podizan iz pepela, još lepši i veličanstveniji.

Preko antičkog i vizantijskog doba, duge vladavine Turaka i kratke Austrijanaca, Beograd je uvek bio veoma važan grad, a kasnije i prestonica novo stvorene države južnih Slovena, Jugoslavije, kao i prestonica Srbije.

Business

U Beogradu su smeštene centrale mnogobrojnih domaćih i stranih kompanija za ovaj deo Evrope, kao i sve najvažnije državne institucije. Jak bankarski centar u kome sedište ima na desetine banaka i finansijskih institucija. U njemu se odvija skoro 40% prometa u privredi u državi Srbiji.

Shopping

Butike svih poznatih svetskih brendova ćete naći u centru grada u pešačkoj zoni u Knez Mihailovoj ulici i na Terazijama. Koncept savremene kupovine svega na jednom mestu doživećete u velikim šoping molovima T.C. Ušće i Dela City. Veliki broj mega i hiper makreta, robnih kuća nameštaja, galerija, kao i sve dinamičnija domaća modna scena neće vam dozvoliti da se iz Beograda vratite praznih kofera.

Night life

Dovoljno je samo reći da Beograd još zovu i New Yorkom istočne Evrope i Gradom greha. Ukoliko vam ovo nije dovoljno, znajte da je to grad koji nikada ne spava, sa prepunim kafićima, klubovima, restoranima, etno kafanama i kockarnicama. Za svačiji ukus i svačiji džep po nešto. Dobar house, funk i jazz i fusion hrana iz celog sveta ali i turbo folk narodnjaci, čuveni roštilj i preukusna srpska kuhinja, lepe žene i gostoprimljivi ljudi. Neko će biti oduševljen, a neko zastrašen, ali niko neće ostati ravnodušan.